Ballroom tango

Ballroom tango is een stijl die behoort tot het ballroomdiscipline. De dans is afkomstig ui La Boca, wat ligt in de Argentijnse stad Buenos Aires. Ballroom tango is afgeleid van de Argentijnse tango. Het karakter en de muziek bij ballroom tango is anders dan bij de Argentijnse tango.

Een competitiedans

Onder invloed van de Engelsen werd deze ballroom tango één van de vijf standaard ballroomdansen en een echte competitiedans. In de loop der jaren is ook de ballroom versie wat minder stijf geworden en gaat hij weer meer lijken op de oorspronkelijke Argentijnse tango. De ballroom tango wordt gedanst in een tweekwartsmaat met bijaccenten en met een strikt tempo van 31 tot 33 maten per minuut. Dit tempo zorgt er ook voor dat de dans wat vlakker is en zeker ook wat minder sensueel.

De staccato bewegingen

De kenmerkende bewegingen zoals die met het hoofd van de dame horen echt bij de ballroom tango. Deze strakke bewegingen noemen ze de staccato bewegingen. De houding van de ballroom tango wijkt sowieso af van de andere ballroomdansen. Zo heeft de dame haar linkerhand niet op de schouder van de heer liggen, maar om zijn ellenboog. De hand van de heer ligt meer in het midden van de rug van de dame in plaats van op de linkerschouder. Ook danst men vaak met enigszins gebogen knieën.

De andere ballroomdansen

Behalve de tango behoren ook de Engelse wals, de quickstep, de Weense wals en de slowfox tot de internationale standaard ballroom dansen. Alle ballroom dansen zijn zeer progressief, wat wil zeggen dat men op de dansvloer tegen de klok in danst en hierbij een bepaalde afstand aflegt.